Περιβαλλοντική εκδρομή στο Μεταξοχώρι

Οι Δ´ και Έ τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο» του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελασσόνας Κισσάβου Μαυροβουνίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενώνει την παράδοση, τη φύση και την εκπαίδευση, με στόχο να χτίσει ένα καλύτερο και πιο συνειδητοποιημένο μέλλον.Επισκεφτήκαμε το όμορφο Μεταξοχώρι Αγιάς και με τον υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Κώστα Σπανό παρατηρήσαμε τις παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής και συζητήσαμε για τις αειφόρες (φιλικές προς το περιβάλλον) πρακτικές που χρησιμοποιούνταν παλιά στα χωριά και τα σπίτια της περιοχής.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου, ο οποίος συνέβαλε οικονομικά στη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.

Μέλισσα, ένα αξιοθαύμαστο έντομο

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο σχολείο ένα από τα πιο σημαντικά πλάσματα του πλανήτη μας: τη μέλισσα. Μάθαμε για τον ρόλο της μέλισσας στη φύση, τη δομή της κοινωνίας της και τα πολύτιμα προϊόντα που μας προσφέρει.Η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι, αλλά και κερί, βασιλικό πολτό και πρόπολη — όλα με ιδιαίτερες ιδιότητες και χρήσεις για τον άνθρωπο. Επιπλέον, με την επικονίαση βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή τροφής.Η παρουσίαση ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των μελισσών και της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τη συμβολή αυτού του μικρού αλλά σπουδαίου εντόμου στη ζωή μας. Τα παιδιά μύρισαν, γεύτηκαν, άγγιξαν, ντύθηκαν μελισσοκόμοι και ένιωσαν το μεγαλείο αυτού το θαύματος της φύσης που λέγεται μέλισσα.

Συγχαρητήρια στην μαθήτριά μας

Η Ιόλη Λαλοπούλου, μαθήτρια της Στ’ τάξης του σχολείου μας διακρίθηκε στον πρώτο πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό παραμυθιού που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστρατων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού με θέμα το Πολεμικό Ναυτικό, κατακτώντας την 5η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο για το παραμύθι της με τιτλο ” Οι περιπέτειεςτου Οδυσσέα”! Η εκδήλωση απονομής βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα όπου η Ιόλη παραβρέθηκε με τους γονείς της. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό πως η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τρεις συγγραφείς παιδικών παραμυθιών και δυο απόστρατους οι οποίοι ως την βράβευση δεν γνώριζαν πάρα μόνο τα ψευδώνυμα των παιδιών.Οι 3 πρώτοι τιμήθηκαν με δωροεπιταγή ενώ οι υπόλοιποι τιμήθηκαν με έπαινο και πήραν ως δώρο ενα παζλ με θέμα τη θάλασσα.Τη βράβευση πλαισίωσε παιδική χορωδία παρουσία της υφυπουργού Παιδείας. Μπράβο σε όλα τα παιδιά που τόλμησαν και τα κατάφεραν.

Το ταλέντο, η φαντασία και η δημιουργικότητά της μας έκαναν υπερήφανους και μας θυμίζουν τη δύναμη που έχει ο γραπτός λόγος όταν συνοδεύεται από αγάπη και έμπνευση.Της ευχόμαστε να συνεχίσει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να κατακτά τους στόχους της!

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Παραλία: Μάθημα Ζωής για τη Φύση και τη Θάλασσα

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην παραλία Μεσαγγάλων, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής δράσης που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η εκδρομή ξεκίνησε με μια μικρή πεζοπορία μέχρι την ακτή, όπου οι μαθητές τοποθέτησαν ψηφιακές πινακίδες με μηνύματα για την προστασία της θάλασσας από τα σκουπίδια. Στις πινακίδες αναγράφονταν φράσεις όπως «Μην αφήνεις τίποτα πίσω σου εκτός από τα ίχνη σου» και «Η θάλασσα δεν είναι κάδος απορριμμάτων» κ.α. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα παρατήρησης θαλασσοπουλιών. Εφοδιασμένοι με φυλλάδια αναγνώρισης ειδών από την Ορνιθολογική Εταιρεία παρακολούθησαν γλάρους και άλλα είδη πουλιών που ζουν κοντά στο νερό. Με ενθουσιασμό και απορίες, έμαθαν για τη σημασία των πουλιών στο παράκτιο οικοσύστημα, αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη ρύπανση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη δεν ήταν μόνο μια έξοδος από τα θρανία, αλλά ένα μάθημα οικολογικής συνείδησης και υπευθυνότητας. Οι μαθητές έφυγαν από την παραλία με νέες γνώσεις και την υπόσχεση να είναι φύλακες της φύσης, τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και στο μέλλον.

Εορτή πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα, στο Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου, τιμήσαμε τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δύο μορφών που σημάδεψαν την ιστορία της Χριστιανοσύνης και υποδεχτήκαμε τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Λάρισας, έναν Σύλλογο με μακρόχρονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου που έχει ως στόχο τη διδασκαλία, τη διάσωση και την διάδοση παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και εκκλησιαστικών ύμνων. Μας τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια αλλά και το Απολυτίκιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εμείς τους καλωσορίσαμε με τη σειρά μας και τους αφιερώσαμε τα τραγούδια που τους ετοίμασαν οι μαθητές μας και τους αποχαιρετήσαμε χορεύοντας και τραγουδώντας το “Ας κρατήσουν οι χοροί”. Ας κρατήσουν οι χοροί και πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία.

Πρώτες βοήθειες

Σημερα ειχαμε την χαρά και την τύχη να υποδεχτούμε στο σχολειο μας την Ε.Ο.Δ.Υ.Α. Πρόκειται για μια εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών, ο Βασίλης Αρχοντής, η Κατερινα Καραπούλια, η Ηρώ Μακρυγιάννη και η Αnne μας ενημέρωσαν για τις βασικές Πρώτες βοήθειες, τη χρήση και την αναγκαιότητα ύπαρξης απινιδωτή,μας ξεκαθάρισαν τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση και μας τόνισαν τη σημασία της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες ζωής!

Το ηλιακό ρολόι

Το Ηλιακό ρολόι είναι μια συσκευή που μετρά το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε ένα αντικείμενο. Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών. Επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους περίπου το 2000π.Χ. και από αυτούς διαδόθηκαν σε όλους τους λαούς του αρχαίου κόσμου. Οι Έ και Δ´ τάξεις του σχολείου μας συμμετέχουν στη δράση «σχέδιαζω ηλιακό ρολόι στο σχολείο μου και το αξιοποιώ εκπαιδευτικά».

Αποτελέσματα διαγωνισμού Χαρισμάθειας, Ά φάση

Η μαθήτρια της Στ´ τάξης του Σχολείου μας, Ιόλη Λαλοπούλου, περνά στη Β´ φάση του διαγωνισμού της Χαρισμάθειας «Out of the box challenge».

Ο μαθητής της Δ´ τάξης, Λεωνιδας Κουτσιός διακρίθηκε για την εξαιρετική του επίδοση στην κριτική ικανότητα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ήταν μια ημέρα γιορτής!!

“Carmen” του G.Bizet για παιδιά: από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά «Η Μουσική Ως Τέχνη» του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σήμερα Τρίτη 6 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας παρευρέθησαν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση φτιαγμένη για παιδιά στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Μεγάλα έργα για Μικρούς Ακροατές», που υπόσχεται να εισάγει τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο της κλασικής μουσικής και του χορού . Βασισμένο στη μουσική της διάσημης όπερας Carmen του Georges Bizet, το πρόγραμμα συνδυάζει μουσική, χορό με οπτικοακουστική υποστήριξη στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη και διαδραστική μάθηση.Η Carmen παρουσιάστηκε σε κείμενα προσαρμοσμένα για τα παιδιά που εναλλάσσονται με την μουσική συνοδεία κουιντέτου πνευστών και πιάνου καθώς και τη συμμετοχή χορευτικής ομάδας, οι οποίοι αναπαριστά την ιστορία μέσα από την κίνηση και την έκφραση. Τα παιδιά παρακολούθησαν την αφήγηση της ιστορίας ενώ προβάλλονταν ειδικά σχεδιασμένο υλικό, το οποίο ενισχύει τη βιωματική εμπειρία και ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή. Το πρόγραμμα επιδιώκει να δημιουργήσει μια διαδραστική και συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν αισθητική παιδεία και να έρθουν σε επαφή με τη μουσική παράδοση με έναν ευχάριστο και προσιτό τρόπο. Μέσα από αυτή τη δράση, οι μικροί συμμετέχοντες απέκτησαν μια πρώτη επαφή με τη σπουδαία μουσική της όπερας Carmen του G. Bizet, ενισχύοντας τη μάθηση αλλά και τη φαντασία τους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Επίσκεψη στο διαχρονικό μουσείο Λάρισας

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ´ και Δ´ τάξεων, επισκέφτηκαν το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με σκοπό να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής και να έρθουν σε επαφή με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται εκεί. Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της πολιτιστικής και ιστορικής γνώσης των μαθητών.Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση της ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή. Το μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τη νεολιθική εποχή έως την Οθωμανική περίοδο.Η περιήγηση στο μουσείο ξεκίνησε από τις πρώτες αίθουσες, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα από τη νεολιθική και την εποχή του Χαλκού. Εκεί, ξεχωρίζουν οι κεραμικές πήλινες πλάκες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εικόνα της καθημερινής ζωής χιλιάδες χρόνια πριν.Μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της επίσκεψης ήταν η αίθουσα με τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και ανάγλυφα. Οι μαθητές θαύμασαν τις αναπαραστάσεις θεών και ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Απόλλωνας και η Αθηνά, οι οποίες συνδυάζουν εξαιρετική τέχνη και ιστορική σημασία.Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενισχύσουν την αίσθηση της ιστορικής ταυτότητας του τόπου τους. Μέσα από την άμεση επαφή με τα εκθέματα, οι μαθητές μπόρεσαν να βιώσουν με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της Λάρισας και της Θεσσαλίας στο πέρασμα των αιώνων.