Τα έθιμα είναι αυθόρμητες κοινωνικές εκδηλώσεις που ο λαός επαναλαμβάνει, για να εκφράσει μ΄αυτά τις αντιλήψεις του και τα πιστεύω του, γράφει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (ανθ. Ε΄ΣΤ΄ Γρηγόριος Ξενόπουλος «Τα κόκκινα αυγά»). Με αφορμή σχετική ερώτηση του βιβλίου, εμείς στο Ε1 κάναμε μια μικρή έρευνα για τα τοπικά έθιμα. Βρήκαμε ότι στο χωριό Όσσα κάθε χρόνο κάνουνε το «Ζεμπέλι»


  Το Ζεμπέλι είναι ένας χορός που χορεύεται μόνο με τραγούδι , χωρίς όργανα στη κεντρική πλατεία του χωριού, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, μετά το σχόλασμα της εκκλησίας. Παίρνουν μέρος σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Μπροστά όπως και σε ανάλογους χορούς που γίνονται σε όλη την Ελλάδα πηγαίνει ο παππάς ή ο γηραιότερος άνδρας του χωριού. Ακολουθούν οι υπόλοιποι με τους άνδρες μπροστά και τις γυναίκες πίσω. Τα τελευταία χρόνια χορεύεται σε δύο κύκλους από έξω οι άνδρες και από μέσα οι γυναίκες. Τραγουδούν όλοι με το στόμα με τον κάθε στίχο να τραγουδιέται πρώτα από τους μπροστινούς (άνδρες) και μετά από τους υπόλοιπους.
Το έθιμο προέρχεται από πολύ παλιά. Ήταν τρόπος γνωριμιών και προξενιών. Οι γυναίκες, στα χρόνια εκείνα δεν επιτρέπονταν να πολύ κυκλοφορούν και παρόμοια έθιμα , σε όλη την Ελλάδα έδιναν την ευκαιρία στους άνδρες να τις δουν και να τις διαλέξουν. Σήμερα η αναβίωση του εθίμου δίνει την ευκαιρία να ξαναβρεθούν παλιοί φίλοι και συμμαθητές.
  Οι πληροφορίες προέρχονται από τις μαθήτριες Κ.Χ και Μ. Τ.
  Τα τραγούδια έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο παρελθόν της ιστορίας του χωριού , προερχόμενα από την Σπηλιά. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τα τραγούδια μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Κατηγορία: Δημιουργίες παιδιών 2016-2017